LIM steg 3


Steg 3A
Medborgarskolans kÀrnvÀrden och inlÀrningsteorier

Vad Àr didaktik?
Vi har tidigare tittat pÄ vad som Àr typiskt för den humanistiska pedagogen, eller den humanistiske didaktikern. Innan vi gÄr vidare ska vi enas om vad begreppet didaktik innebÀr.
I sin mest allmÀnna betydelse Àr didaktik detsamma som lÀran om undervisning, eller undervisningskonsten. En didaktiker Àr, enligt svenska akademins ordlista, detsamma som den som undervisar. Di­daktiken handlar om undervisningens varför, vad och hur, det vill sÀga motiv och syften, innehÄll och tillvÀgagÄngssÀtt. Didaktiken handlar om
‱ valet av innehĂ„ll och metoder
‱ motiveringarna för dessa i undervisning i olika Ă€mnen och samman­hang
(i motsats till pedagogiken som behandlar undervisningens och lÀran­dets historia, sociala och psykologiska förutsÀttningar).


Medborgarskolans kÀrnvÀrden har sin grund i humanismen, men har ocksÄ starka beröringspunkter med olika inlÀrningsteorier. HÀr följer nÄgra kortfattade exempel pÄ hur vÄra kÀrnvÀrden hÀnger ihop med nÄgra vÀlkÀnda teorier om inlÀrning.

20130228_115419_0.jpgSteg 3B
Hur gÄr jag vidare?

(Individuell komihÄglapp)

Eftersom LIM pÄ distans bygger pÄ individuellt arbete har du ingen att diskutera med, fundera dÀrför sjÀlv över nedanstÄende frÄgor.
Ta upp eventuella frÄgor och synpunkter med din kontaktperson pÄ Medborgarskolan.

  • Vilka fem punkter skulle stĂ„ pĂ„ din komihĂ„glapp som du har i fickan nĂ€r du som ledare stĂ„r inför din grupp?
  • Är det nĂ„gonting som du saknat i introduktionen? Finns det nĂ„got som Medborgarskolan kan göra för att ytterligare underlĂ€tta för dig som ledare?20130108_225518_0.pngSteg 3C
Ledarutveckling inom Medborgarskolan

Medborgarskolan erbjuder dig efter LIM ett brett utbud av ledarutbildningar som vi hoppas ska ge inspiration, pedagogiska redskap och viss kompetenshöjning inom ditt eget ÀmnesomrÄde. Utbildningarna Àr helt kostnadsfria för dig.
Information om aktuella utbildningar innevarande termin fÄr du av din kontaktperson pÄ Medborgarskolan.
Presentationsblad finns för varje ledarutbildning. Utbildningarna hÄlls oftast
pÄ lördagar och leds av vÀlkvalificerade pedagoger med stor kÀnnedom om folkbildningens villkor.

20130108_225906_0.jpg